De Brusselse Community Land Trust gaat van start

Het is zover. Na twee jaar hard werken, dankzij de brede steun vanuit het verenigingsleven, (samen met vele slecht wonende gezinnen), en dankzij een vruchtbare samenwerking met de Gewestelijke overheid, is de eerste Community Land Trust van het Europese vasteland een feit. Op 20 december erkende de Brusselse regering onze CLT. Tegelijkertijd werd ons een eerste subsidie van 670.000€ toegekend voor de aankoop en de renovatie van een leegstaand gebouw in de Verheydenstraat in Anderlecht, waar we sinds deze maand eigenaar van zijn. Het stopt niet bij dit eerste project. Ook elders in Brussel bereiden we samen met lokale partners nieuwe projecten voor.
De weg ligt dus open. Vanaf nu kunnen we tonen dat dit model, dat al zo vaak vruchtbaar is toegepast in de Verenigde Staten, ook bij ons kan zorgen voor betaalbare woningen en levendige buurten.
En De aankoop van het gebouw in de Verheydenstraat was de aanleiding voor een persconferentie, op dinsdag 5 maart. Staatssecretaris Christos Doulkeridis stelde daar het initiatief aan de pers voor. Hij beklemtoonde dat de CLT een belangrijke nieuwe actor kan worden in het huisvestingslandschap, naast bestaande instrumenten zoals sociale woningen en aankoopsteun.
Ook een buurtbewoner en een van de toekomstige bewoners legden uit waarom zij in deze nieuwe formule geloofden. Er waren ook felicitaties uit Amerika, uit de mond van Brenda Torpy, directrice van de Chamlain Housing Trust.

 

 

Email This Page