
Sustainable Housing for Inclusive and Cohesive Cities (SHICC).
Gefinancierd door Interreg Noordwest-Europa (totaal begroeting : 3,8 miljoenen €, Europese financiering : 2,26 miljoenen €)
Het Sustainable Housing for Inclusive and Cohesive Cities (SHICC) is een vierjarig Europees project (Sept. 2017-Sept. 2021). Het is opgezet om het schrijnend tekort aan betaalbare woningen in de stedelijke gebieden van de noordwestelijke regio van Europa aan te pakken en om de vestiging van succesvolle Commu-nity Land Trusts (CLT) te vergemakkelijken. Het programma komt voort uit een gezamenlijke inspanning van de stad Rijsel en OFS (OFSML, France), het National CLT Network (Engeland en Wales), het Fonds Mondial de Développement des Villes (FMDV, Frankrijk), en de Londense, Brusselse en Gentse pilot Community Land Trusts. Onlangs zijn er nieuwe partners bij gekomen die het resultaat gedurende het volledige uitvoeringsjaar maximaliseren: And the People (Nederland), Self-Organised Architecture (SOA, Ierland), het Institute for Creative Sustainability (id22, Duitsland) en het Dumfries and Galloway Small Communities Housing Trust (DGSCHT, VK).
Het SHICC-project heeft drie doelstellingen:
- Erkenning winnen voor het CLT-model als legitieme en gangbare optie voor woningaanbod en stadsvernieuwing
- Een gunstig financieel en wetgevend klimaat bewerkstelligen ter bevordering van de oprichting en uitbreiding van CLT
- Een gestructureerde CLT-beweging ontwikkelen in Europa d.m.v. capaciteitsopbouw van zowel bestaande als opkomende CLT-initiatieven
Het project is aan zes werkstromen opgehangen. De afgelopen drie jaar hebben de SHICC-activiteiten meerdere resultaten geboekt:
- Oprichting en versterking van vier pilot-CLT’s in drie landen: London CLT in het VK, CLT Gent en CLT Brussel in België en het Organisme de Foncier Solidaire de la Métropole Lilloise (OFSML) in Frankrijk. Deze pilots hebben bewezen dat CLT een haalbare optie is om betaalbare woningen te creëren.
- Verwezenlijking van verdere capaciteitsopbouwende activiteiten, zoals zes peer-to-peer-evenementen, 280 uur coaching en begeleiding van opkomende CLT’s en een online forum om kennis te delen. Dit alles heeft bijgedragen aan de ondersteuning van startende initiatieven en kruisbestuiving tussen de initiatieven.
- Verwezenlijking van een transnationaal startersfonds om 33 in de stijgers staande en over de regio verspreide CLT’s te ondersteunen. Het fonds biedt technische expertise en ondersteuning om conceptuele plannen tot concrete projecten te ontwikkelen (o.a. het vervaardigen van een gecontextualiseerd businessmodel of ondersteuning op juridische vlak).
- Gezamenlijke kennis en inzichten met betrekking tot de financiële omgeving van CLT dankzij een gepubliceerd onderzoek naar de financiële modellen, waarin meer dan 600 beschikbare financieringsbronnen in kaart zijn gebracht evenals zes casestudies die de diverse economische modellen grondig analyseren. publicatie telt ook een Financiële Gids met 15 inspirerende financiële instrumenten ter ondersteuning van CLT over de gehele regio en waarvan de efficiëntie is bewezen. Het werk heeft geleid tot de oprichting van een Speciale Werkgroep voor Samenwerking voor de Financiering van Gemeenschappelijk Wonen, bestaande uit diverse spelers die zich inzetten voor de ontwikkeling van strategieën om EU-financiering te kanaliseren.
- Grootschalige promotie en campagnevoering op lokaal, nationaal en Europees niveau, waaronder de oprichting van een Social Impact Framework, van een toolkit voor lokale communicatie, een EU manifest en de ondertekening van een verbintenisbrief door de burgemeesters van Gent, Londen, Brussel en Rijsel.
- Tenslotte heeft de communicatiestrategie – met haar maandelijkse updates, driemaandelijkse nieuwsbrieven en drie transnationale evenementen – een gemeenschap bijeengebracht en het ontstaan van een Europese beweging voor verandering bevorderd. Het communicatiemateriaal dat deze afgelopen drie jaar is geproduceerd, is gratis verkrijgbaar en is aan het einde van dit rapport weergegeven in «nuttige hulpmiddelen”. Er staan voor het laatste jaar van het programma nog verdere activiteiten gepland: de schaalvergroting van de vier aanvankelijke projecten, de uitbreiding van het Europese CLT-netwerk – met name in Nederland, Duitsland, Schotland en Ierland – en het versterken van het financiële kader van deze CLT via de creatie van geschikte en gedeelde financiering mechanismen. Op de lange termijn zal het project uiteindelijk leiden tot 500 stedelijke CLT’s, de oplevering van 7.000 stedelijke CLT-woningen en huisvesting van 21.000 mensen.