Wat doen we?

Community Land Trust Brussel (CLTB) ontwikkelt blijvend betaalbare woonprojecten in Brussel voor mensen met bescheiden middelen, op gedeelde gemeenschapsgronden. Vanuit deze woonprojecten bouwt CLTB samen met bewoners en buurtorganisaties aan een rechtvaardige en inclusieve stad. Als sociale vastgoedontwikkelaar biedt CLTB dus een innovatief en duurzaam antwoord op de wooncrisis.

CLTB past daarvoor een innovatief model toe: het Community Land Trust model. In dit model blijft de grond steeds eigendom van de gemeenschap en worden enkel de woningen verkocht. Deze zijn betaalbaar omdat de eigenaar de grond niet hoeft te betalen. Doorverkoop kan, maar aan een beperkte prijs, zodat de woning voordelig blijft voor verschillende generaties.

Grond “delen” betekent voor CLTB ook gemeenschap bouwen. Kopers zijn nauw betrokken in de ontwikkeling van hun woonproject, mutualiseren waar mogelijk ook andere voorzieningen en proberen samen met lokale organisaties ook in de buurt meerwaarde te brengen, bijvoorbeeld door gemeenschapsinfrastructuur in de CLTB-projecten te integreren. Elke (toekomstige) koper-eigenaar wordt lid van de organisatie en beslist vervolgens mee over de toekomst van de CLTB.

CLTB werd in 2010 opgericht door een aantal Brusselse middenveldorganisaties die steeds vaker geconfronteerd werden met de gevolgen van de wooncrisis en het heft in eigen handen wilden nemen. Sinds 2013 ontvangt CLTB steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Anno 2020 staan 200 woningen in de steigers, verspreid over 12 gemeenschapsgronden in het ganse Brussels Gewest. CLTB bereidt momenteel een schaalvergroting en de oprichting van een investeringscoöperatieve voor, met als doelstelling de ontwikkeling van 1000 woningen op gemeenschapsgronden tegen 2030.

In 2017 ontving CLTB de prijs voor de Toekomstige Generaties én de prijs voor de Sociale Economie. In 2019 was CLTB finalist van de European Responsible Housing Awards en won CLTB de grote prijs REVES van het European Platform of Cities & Regions for the Social Economy. In 2020 is CLTB een Actor for Urban Change.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan hier aan op onze nieuwsbrief (4/jaar). Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.