Vandenpeereboom – Arc-en-Ciel

Photo: Tim Van de Velde (Tim Van de Velde Photography)

Het project in het kort:

Het project Arc-en-Ciel bevindt zich in Molenbeek, tussen de Gentsesteenweg en het Weststation, in een wijk in volle transformatie. Het is een van de twee eerste pilootprojecten van CLTB. De projectgroep Arc-en-Ciel werd opgericht in 2012, en na 5 jaar voorbereiding zijn de 32 gezinnen in februari 2020 naar hun nieuwe woning kunnen verhuizen. De huishoudens zijn vanaf het begin intensief betrokken geweest bij het project. Ze namen een centrale plaats in bij de voorbereiding van het project en werden onder andere betrokken bij de keuze van de architect. Via intensieve vormingen werden ze voorbereid op het beheer van de mede-eigendom en op het gebruik van hun passiefwoningen. Ze stelden samen een charter op waarin ze hun gemeenschappelijke waarden vastlegden. Sinds 2018 organiseert de groep maandelijks een vlooienmarkt en is daarmee actief betrokken bij het leven in de wijk.

Adres:  Vandenpeereboomstraat 22 en Zwarte Vijverstraat 121-133, 1080 Molenbeek.

Partners:

  • Buurthuis Bonnevie, Convivence, CIRE (begeleiding van de bewoners en ondersteuning van het participatieve proces)
  • Woningfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (hypothecaire leningen en projectbeheer)

Voor meer informatie over het project:

Vandenpeereboom- Arc-en-ciel -PDF

Arc-en-Ciel en de buurt:

Sinds 2018 organiseert de groep elke eerste zondag van de maand in hun straat de Festival Bazaar, een vlooienmarkt. Het oorspronkelijke idee was om banden te leggen met hun buren. Na de verhuizing is de Festival Bazaar een dynamisch punt van interactie en uitwisseling met de buurt gebleven.

In het CLT-model is een huis meer dan een dak boven het hoofd. CLTB ziet zijn projecten als belangrijke bouwstenen voor de sociale cohesie van de buurt en voor de emancipatie van de bewoners.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ifv-ejH9mPU
een ontroerende getuigenis van Driss Soussi, inwoner en eigenaar van het Arc-en-Ciel project.